100 digital marketing interview questions for you

Tired of looking for digital marketing interview questions and no answers? Look no further, we’ve got the answers to all your questions.

But before, did you think learning Digital Marketing will be enough to land you a career worth lakhs, then you’re mistaken.

Granted that Digital marketing has been one of the booming industries; it’s natural to gravitate towards a promising career.

But diving into Digital marketing without knowing what you are getting into is not going to help you.

You can learn Digital Marketing online and get a course certification to begin with and then go ahead.

Contents hide
3 Here are Top questions that’ll help you land your Interviewers.
4 Next 50 Digital Marketing Interview Questions

What to do after completion of the course?

Now that you’ve got a certificate in Digital marketing, you need to figure out what you want to do next, get a job, or start something of your own.

If you’ve chosen to start something of your own, great then! You know exactly what you need to do and how to do it.

If you feel to get some practical experience before you start your own business, then getting a digital marketing job or an internship will be your answer.

Now that you’ve figured out about getting a job.

Look for companies that offer good internship programs or offices that take up freshers.

Found the company that fits you? Great, now,

What about the Interview?

How will you answer to the very tough Digital Marketing Interview Questions?

There is no such thing as Digital Marketing Interview Questions for fresher’s. If you’re certified by a course, you’re in the middle of a pool of aspiring Digital Marketers just like you.

You should be confident enough in what you’re trying to sell, it could be your client, your talents, you’re worth, or even your job.

There will be articles all over the internet to help you with the Digital Marketing Interview questions but answers to those questions should be personal and fully thought about.

If you like the company you’re interviewing for, your first job should be convincing them to let you work for them.

You’re a fresher with no practical experience and without proper preparation, it’s close to impossible to get a job.

Here are some Digital Marketing Interview questions for you.

Mind you, no amount of preparation will help you if you are not confident in your answers.

Let’s begin with your introduction

This is the part where you show them that they need you just as much as you need them.

Introduce yourself like you know what you’re doing.

Here are Top questions that’ll help you land your Interviewers.

Q1.What is digital marketing?

Ans. Digital marketing refers to any marketing activity online. It points to brand marketing strategies through the Internet.

Here are some of the Technics

  • SEM (Search Engine Marketing)
  • SEO (search engine optimization)
  • SMM (Social Media Marketing)
  • Web Analytics
  • Email Marketing and
  • Content marketing

Q2. Why is digital marketing preferred over traditional marketing?

Ans. This is the era of digital marketing and the prospects are extraordinary. Some of the reasons contributing to the success of digital marketing over traditional marketing are

  • Cost-effectiveness
  • Higher internet penetration
  • Easy analysis, better tracking of leads and performance & usually better performance-focused
  • ROI
  • Better interaction with customers
  • Faster / Real-time optimization
  • Global reach
  • Easy access to product/service information for consumers.

Q3. What are the types of SEO?

Ans. On-page optimization and off-page optimization.

Q4. Differentiate between on-page and off-page optimization?

Ans. On-page optimization is a technic which we implement on our own website. where as in Off-page we generate backlinks from other websites.

Q5. What is a keyword?

Ans. SEO keywords are words and phrases in the web content that make it possible for people to find a site via search engines.

Q6. What is Googlebot?

Ans. It is a kind of software used by Google as a search bot to index a web page.

Q7. What are meta tags?

Ans. HTML meta tags are officially page data tags that lie between the open and closing head tags in the HTML code of a document.

Q8.Differences between Facebook marketing and other digital marketing?

Ans. Facebook marketing is used in social media platforms to promote a product or services. It is limited to the boundaries of the internet.
Digital marketing is used over the internet to promote a product or service.

Q9. What is the role of SEO in digital marketing?

Ans. SEO is an acronym for Search Engine Optimization and it helps your web page easy to find, crawl, categorize, and help it rank on the first page of search results.

SEO is a crucial digital marketing channel that involves several activities like crawling, scanning, and indexing, measuring pertinence and recovering.

Q10. What are the social media platform used for SEO?

Ans: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn are some important platform which is used for online promotion.

Q11. How Do I Write A Great Call To Action?

Ans: Your call to action should be very clear, and very simple. It should be located somewhere towards the top of your email for those who won’t finish reading the whole email and then repeated again at the end for those who do read all the way through. It should spell out exactly what you want subscribers to do, such as, “Click here to download our report”.

Q12. Is YouTube Important For Marketing?

Ans: Videos are becoming more and more important in the world of social media marketing. YouTube gets over 4 billion views per day! Promote your brand’s image through a video, let your audience have a peek behind the scenes at your business, or make a how-to video.

Q13. Explain the term cloaking?

Ans: It is used in black hat SEO. It is used for the creation of two pages of different kinds and the search engine spider is presented with page content.

Q14. What is the Keyword Difficulty?

Ans. Keyword difficulty defines how difficult a keyword is to rank due to its popularity.

Q15. What is SEO friendly URL?

Ans. SEO-friendly URLs are those having proper length and file structure.

Q16. What is a backlink?

Ans. Any incoming links to a website or web page is known as backlinks

Q17. What is an outbound link?

Ans. Any link on a website that links to another web page or website is known as an outbound link.

Q18. Differentiate between a do-follow and no-follow link

Ans. A do-follow link acts as a backlink that produces link juice which is counted by search engines and helps in enhancing the ranking of a site.
A no-follow link does not influence the rankings, However, it helps in driving traffic.

Q19. Define Page Rank

Ans. For every web page, Google gives a rank according to its algorithm. This is known as Page Rank.

Q20. What is Keyword proximity?

Ans. The distance between two keywords on a web page is known as keyword proximity.

Q21. What is keyword density?

Ans. It is the percentage density of a particular phrase or keyword available on a website compared to the total number of words on a particular page.

Q22. What is Keyword Difficulty?

Ans. Keyword difficulty defines how difficult a keyword is to rank due to its popularity.

Q23. What is a long tail keyword?

Ans. Long tail keywords are phrases containing over 4+ words that make search results highly specific.

Q24. What are LSI keywords?

Ans. LSI or Latent Semantic Indexing keywords are the keywords semantically associated with the keyword entered by the users in any search engine.

Q25. Explain keyword stemming

It is the process of finding out new keywords from the main keywords from the search query. This is achieved by adding a prefix, suffix, or pluralization. 

Q26. Explain inbound marketing and outbound marketing?

Ans.
Inbound marketing – This includes attracting customers and turning them into leads through different marketing channels like SEO, content marketing, viral videos, webinars, social media campaigns, etc.


Outbound marketing – It involves reaching out to the targeted audience via more traditional forms of marketing, such as TVCs, radio ads, print advertisements, trade fairs, sales calls, and emails

Q27. Name some of the few black hat techniques that one should avoid

Ans. Link farming, doorway pages, cloaking, keyword stuffing, and hidden text

Q28. How to remove toxic links to a site?

Ans. First use a link checker tool to find out the toxic links to the site, then use the ‘Google Disavow’ tool to remove the link.

Q29. What is an anchor text?

Ans. It is the clickable text in a hyperlink. It should be relevant to the page linked to, rather than generic text.

Q30. Explain the usage of an anchor tag in SEO.

Ans. An anchor tag is used to make clickable text in a hyperlink and it is used to enhance the user experience as it directs the user to the desired area of a webpage. In short, an anchor tag is used to improve navigation.

Q31. What is 301 redirect?

Ans. A method by which a user is redirected to new URL from old URL.

Q32. What is robots.txt?

Ans. robots.txt is a standard used by websites to communicate with web crawlers and other web robots.

Q33. What is the limit of a robot.txt file?

Ans. Googlebot reads only the first 500kb present in the robots.txt file.

Q34. What to do if your website is banned by the search engines for black hat practices?

Ans. Apply for re-inclusion after rectifying the wrong doings.

Q35. What are the criteria for the uniqueness of a page?

Ans. Some of the criteria for the uniqueness of a page are code similarity, text similarity, page names, titles, headings, page titles and metatags.

Q36. What is DA?

Ans. Domain Authority (DA) is a score developed by Moz that predicts how well a website will rank on search engine result pages (SERP).

Q37. What are organic results?

Ans. Organic results are displayed on SERPs when a user searches for a term in search engines!

Q38. What are Spiders, Robots, and Crawlers?

Ans. Spiders, robots, and crawlers are the same and are software programs used by search engines to explore the Internet and download the available web content.

Q39. What is Cross-linking?

Ans. Cross-linking is a process of linking one site to another. It may or may not belong to the same business or person.

Q40. What is a Google Penalty?

Ans. As the name suggests, it is similar to any type of penalty in any field. Google penalties are designed to punish websites that have done something wrong or have done things that are not as per Google’s regulations.

Q41. How will you avoid the Google penalty?

Ans. Google penalty can be avoided by ensuring that:

  • The website is simple, clean and well-performing
  • website is mobile-friendly
  • The website is user-friendly
  • Links are not broken
  • Content is not duplicate
  • Smart keywords and tags are used

Q42. What is the Panda update?

Ans. Released first in 2011, this update is aimed to lower the rank of “low-quality sites” or “thin sites”, in particular “content farms”, and return higher-quality sites near the top of the search results.

Q43. What is the Penguin update?

Ans. First released in 2012, this update was launched to catch sites deemed to be spamming its search results, in particular, those doing so by buying links or obtaining them through link networks designed primarily to boost Google rankings.

Q44. What is Google Pigeon Update?

Ans. Released in 2014, the update is aimed to increase the ranking of local listing in a search.

Q45. What is Google’s Rich Answer Box?

Ans. The Rich Answer Box is Google’s attempt to answer the searcher’s query directly without having to click on the link.

Q46. What is Bounce Rate?

Ans. It is the percentage of visitors to a particular website who navigate away from the site after viewing only one page.

Q47. What is Sandbox Effect?

Ans. The Sandbox Effect is the theory that websites with newly-registered domains or domains with frequent ownership or nameserver changes are placed in a sandbox (or holding area) in the indexes of Google until such time is deemed appropriate before a ranking can commence.

Q48. What are doorway pages?

Ans. Doorway pages are web pages that are created for spamdexing. This is for spamming the index of a search engine by inserting results for particular phrases with the purpose of sending visitors to a different page.

Q49. Difference between SEO and SEM?

Ans. SEM can showcase your products on the top of SERP’s by promoting them through Ads.

SEO helps to rank your website top in the SERP result pages.

Q50. Name some of the tools that you have used in SEO

Ans. Name all the tools that you have used related to SEO. Common ones are Google webmaster, Google analytics, SEO Moz, etc.

These were the top 50 Digital marketing interview questions for you, here come the rest.

Next 50 Digital Marketing Interview Questions

Q51. Name the four important meta tags in SEO and what are their character limits?

Ans.

  • Description Meta tag — 150 characters limits
  • Keyword Meta tag — 200 characters limits
  • Title Meta tag — 60 characters limits
  • Meta Robot tag – N/A

Q52. What are the common SEO mistakes?

Ans.

  • Not optimizing for the right keywords
  • Not having unique title tags and meta descriptions
  • Using the same anchor text for every link
  • Focusing on link quantity over link quality
  • Using poorly-written content

Q53. What is XML Sitemap? How is it important?

Ans. XML or Extensible Markup Language is primarily created to facilitate the functionality of the search engines.

A good XML sitemap informs the search engines about the number of pages present on a specific website, the frequency of their updates, and the time of the last modifications performed on them, which helps in proper indexing of the website by the search engines.

Q54. What methods would you apply for decreasing the loading time of a website?

Ans.

  • Optimize images without losing quality
  • Enable browser caching
  • Optimize CSS delivery

Q55. Which tools can you use to check the number of backlinks of a site other than your own?

Ans. Backlink finder, Open Site Explorer, Backlink Watch, and Alexa

Q56. How does Google AdWords work?

Ans. Google AdWords works on an auction system, which occurs every time a user carries out a keyword search. To get the most out of Google AdWords, your Quality Score should be good.

The better the Quality Score and bid amount, the better would be your ad positioning.

Here are some of the ad extensions

  • location extension
  • Call extensions
  • Promote extension
  • Structured snippet extension
  • App extension
  • Site link extension
  • Callout Extension

Q57. What Is An Ad Group In Google Ads?

Ans. An ad group contains no of keywords, advertisements depend upon the targeting niche and audience, you can create an ad group based on the ads need

Q58. What Is PPC?

Ans. Pay per click is an amount that an advertiser pays to the publisher whenever a user clicks on the ad.

Q59.What Is Ad Rank?

Ans. Ad Rank is the underlying concept which decides which Ad will show in which position. Ad Rank = Your CPC bid * (Quality Score[80% weight] + Ad Extensions[20% weight])

Q60. What is a landing page?

Ans. A web page that serves as the entry point for a website or a particular section, generally these are used for Ads.

Q61. How Does A Google Auction Work?

Ans. When someone performs a search, all of the ads relevant to that search “compete” based on the bid price and other factors such as relevant keywords and geographical location. The winning ads are then displayed.

Q62. What is google analytics?

Ans. Google Analytics is used to track user experience and interactions on websites. You can link it to your campaign to increase leads and conversions.

Q63. What Is CTR?

Ans. CTR stands for Click Through Rate. It is a metric that measures the number of clicks advertisers receive on their ads per their number of impressions.
CTR = No.of Clicks / No.of Impressions.

Q64. What Is Quality Score?

Ans. Quality score is a very important aspect of Adwords. It determines your CPC and position.

It is scaled from 1–10. The higher your QS gets the lower you pay per click and the higher position you get on Google.

Quality Score = Keyword’s CTR + Ad Text Relevance + Keyword Relevance + Landing Page Relevance

Q65. What Are The Difference Between CPC, CPM, and CPV Bidding?

Ans.

CPC – Cost Per Click is the amount that advertisers pay to publisher whenever a user clicks on Ad

CPM – Cost Per Thousand Impressions is the amount advertiser pay to publisher whenever an Image ad display 1000 times.

CPV – Cost Per view is the amount advertiser pay to publisher whenever an user watches a video ad.

Q66. Explain What Factors Affect Landing Page Quality?

Ans. The relevance of ad text and keywords in an ad group, original content, page load times, user-friendliness, ease of navigation, conformation to site policies, transparency like contact information and privacy policy, etc affect the landing page quality.

Q67. Does Google Page Rank Of A Landing Page Help In Quality Score?

Ans. No, both page rank and quality score and not at all related to each other. Page rank is for Organic results and quality score for paid ads.

Q68. What Are The First Steps You Should Take If Your Ads Get Disapproved For Any Reason?

Ans. In case your ads get disapproved, you’ll get a notification in regard to it along with an email.

Once you know why have your ads been disapproved then you can work on editing your ad and fix the problem there and then.

Sometimes, you need to make changes in your ad text
and in other cases, we may need to edit both which means ad along with the website.

Q69. What Tools Do You Use For Keyword Research?

Ans. Google keyword planner tool, WordStream’s Niche Finder, WordTracker, and Search Query Reports.

Q70. Are there any tools for lead generation?

Ans. Various tools used for the same are

  • Hubspot
  • Buffer
  • Constant Contact
  • Anygrowth
  • LeadFuze etc

Q71. What Is The Significance Of Impression Share Metric?

Ans. Impression share = impressions / total eligible impressions

Impressions are estimated using various factors including targeting settings, approval statuses, quality and etc. Impression share data is accessible for campaigns, ad groups, product groups, and for various keywords.

It is a good way to elaborate on whether the ads will reach more people if you increase your bid or budget, basically is it viable or not.

Q72. What Are The Automatic Bidding Strategies?

Ans.

  • 1. Maximize Clicks – Automatically set a bid to help to get as many clicks as your budget.
  • 2. Target Search Page Location – Automatically set your bid to help increase the chances that your ad appears at the top of the page or on the 1st page of search results.
  • 3. Target Outranking Share – You choose a domain you want to outrank and how often you want to outranken.
  • 4. Target CPA – Automatically set bids to help to get as many conversions as possible at the target CPA you set. Some conversations may cost more or less than your target CPA.
  • 5. Enhance CPC – Automatically adjust manual bids to try to maximize conversions.

Q73. What Are The Character Limitations For Adwords Ad?

Ans. 

  • Headline 1: 30 Characters
  • Headline 2: 30 Characters
  • Path 1: 15 Characters
  • Path 2: 15 Characters
  • Description: 90 Characters

Q74. What Is The Maximum Number Of Campaigns And Ad Groups You Can Create In Adwords?

Ans.

Campaign and ad group limits

Though it is very unlikely that you will reach the limit of your AdWords account in any way. Just for future reference, below are the limits that google puts when it comes to AdWords

  • 10,000 campaigns (includes active and paused campaigns)
  • 20,000 ad groups per campaign
  • 20,000 ad group targeting items per ad group (such as keywords, placements, and audience lists)

Ad limits

  • 300 image/gallery ads
  • 50 text and non-image/gallery ads per ad group
  • 4 million active or paused ads per account

Negative keyword limits

  • 20 shared negative keyword lists per account
  • 5,000 keywords per negative keyword list
  • 10,000 negative keywords per campaign

Q75. Explain What Is Google Ad API?

Ans. API stands for Application program interface. Google Ad API is designed for representing large, tech-savvy advertisers, and third parties.

It allows developers to compile an application that directly interacts with the Google Adwords server.

Q76. Explain How Can You Track Conversions In Google Adwords?

Ans. Tracking purchases by involving basic tracking code provided by Adwords and modifying it with additional code unique to your particular e-commerce platform

View-through conversion window options tracks when a person sees your ad but does not click it (impression)

By enabling your ad rotation setting to optimize for clicks, meaning that Adwords will serve the ads it feels are likely to be clicked

By accessing search funnels inside tools and analysis, you can also know when customers clicked on your ad for the first time and how frequently they saw your ad before converting.

Q77. What Will Frequency Capping Do?

Ans. It will limit the number of times an ad appears to the same unique user on the Display Network.

Q78. What Tools Do You Use For Keyword Research?

Ans: Google keyword planner tool, WordStream’s Niche Finder, WordTracker and Search Query Reports.

Q79. How Many Types Of Keyword Matching Are There In Google Adwords?

Ans.

  • Broad match
  • Broad match modifier
  • Phrase match
  • Exact match
  • Negative match

Q80. How Many Campaign Types Are There In Google Ads?

Ans. There are six types of campaigns in ads

  • Search Network with Display Select
  • Search Network only
  • Display Network only
  • Shopping
  • Video
  • Universal app campaign.

Q81. Explain About Demographic Targeting In Ads?

Ans. By Using Demographic Targeting, Easily we can reach a specific set of potential customers who are likely to be within a particular age range, gender, parental status, or household income.

Q82. What Are Negative Keywords In Ads?

Ans. Google Ads supports something called “negative keywords.” This means that within Ad Groups, you can designate not only the terms you want to bid on but also the variations of terms you don’t want to be included in the basket of clicks that you’ll pay for.

Q83. What Is Remarketing In Google PPC?

Ans. Remarketing campaigns are used to show ads to people who have visited your website.

The remarketing ads can be delivered in text or image display formats.

The ads are managed in Google AdWords and are shown on web pages visited by your target audience that accept Google advertising placements.

Q84. What Are Dynamic Search Ads?

Ans. Dynamic Search Ad campaigns target relevant Google searches by scanning the text of your existing website and serving up ads on Google when a query matches your site.

Dynamic Search Ads help you to run the Adwords account if you have millions of pages of content.

Q85. What is your take on Social Media?

Ans.

  • Social Media presence depends upon your audience!
  • The audience is of B2B and B2C.

    In terms of B2C
  • Facebook, Instagram, Twitter helps you grow your business organically and in terms of advertising.
  • In terms of B2B:
  • LinkedIn, Slideshare is more important and Facebook & Twitter are equally important as well.
  • If you are a local business, it is important to have a Google business listing that pins your location on Google Maps.
  • The more reviews and ratings, the better your reach will be.


Q86. What are the Ad modes in SMM?

Ans. It all depends on your objective, whether it is,

  • Lead Generation (FB, LinkedIn)
  • Branding (FB)
  • Page Likes (FB)
  • Account Followers (Twitter)
  • App Installs etc.

Q87. What is the use of Twitter in the development of the business?

Ans. With the use of trending hashtags, you can drive an enormous number of users to your site from Twitter.

Q88. What is Google My Business?

Ans. It is a service by Google. If your business has improved visibility it is listed on Google search engine.

It will need updating and adding more business information, business photos, interaction with clients, and timely response to Google reviews.

Q89. Explain Google Trends?

Ans. This service by Google analyses the keyword popularity in a specific area in a specific time frame. It helps to understand the user behavior with real-time data search.

Q90. Explain the term webmaster tool?

Ans. Google Webmasters tool is mainly useful to track the performance of a website in google search engine. Google has changed it’s name as search console!

Q91. What Are The Benefits Of Social Media Marketing?

Ans. social media has forever changed the way that consumers communicate with businesses, and vice versa.

Being accessible to your customers – and your prospective clients – via social media is a vital means of developing relationships with them and helping them through the sales funnel.

Q92. How Should Companies Measure Their Social Media Marketing Success?

Ans. Success is measured using the same metrics you use for any other marketing activity: traffic, leads, and customers.

Counting the number of fans or followers you have can help you understand your social media reach, but the bottom line that determines its success is how many people it drives to your site, how many of them are qualified leads, and how many of them actually become customers.

Q93. Is Social Media Marketing Better For B2c Or B2b Businesses?

Ans. It’s important for both, but in different ways. While B2C businesses can focus on more light-hearted, fun social media posts, B2B businesses need to use social media to share valuable industry content.

As a tool for connecting a business with its customers, however, social media is vital to both.

Q94. What is the meaning of competitive analysis?

Ans. Competitive analysis does the comparison, between the website I am optimizing, and the website that is ranked highly in search results.

Q95. Why you should use the Facebook marketing?

Ans. Facebook Marketing is one of the strongest marketing tools. Whether you have a small business or a large business, Facebook marketing can attract billions of customers or Facebook users to your brand.

Q96. How would you create good Facebook marketing strategies if you have a smaller business?

Ans. If the business is small then following are the steps that I will follow to create good Facebook marketing strategies for the business

  • Post with intent
  • Try to blend in
  • Don’t post without a content calendar
  • Optimize the profile page
  • Establish a community page
  • Create a Facebook group
  • Be strategic about the group name
  • Keep adding to the Facebook stories
  • Don’t obsess over vanity metrics
  • Use Facebook for the customer service
  • Post with a budget in the Facebook marketing

Q97. What is Facebook Edge Rank?

Ans. Facebook EdgeRank is a type of Facebook algorithm in which Facebook determines whether your posts should be in the news feed of your page or in the follower’s page.

Q98. Why you should use the Facebook marketing?

Ans. Facebook Marketing is one of the strongest marketing tools. Whether you have a small business or a large business, Facebook marketing can attract billions of customers or Facebook users to your brand.

Q99. How Should We Be Using Linkedin For Marketing?

Ans. LinkedIn has over 467 million users. It is a great place to share your credentials with the world, but more importantly, it’s the perfect place to interact with your audience online.

Using LinkedIn Groups, you can answer questions and contribute to discussions in order to demonstrate your industry thought leadership as well as your willingness to help others generously.

Q100. Is YouTube Important For Marketing?

Ans. Videos are becoming more and more important in the world of social media marketing. YouTube gets over 4 billion views per day! Promote your brand’s image through a video, let your audience have a peek behind the scenes at your business, or make a how-to video.

Remember, how many ever questions you prepare for, they won’t help you if you don’t answer them with confidence.


Only you know the answers to their questions so whatever you say, say it as you know it. Build your confidence.


If you think you got it?


Amazing. There’s only one thing left to say, Good luck.